Inspirational

Boktips – Omgiven av idioter – så förstår du dem som inte går att förstå!

Minns ni mitt höstlöfte? Däri ingick ju tre böcker jag ville läsa, för att utveckla mig på mental- och hälsoplanet. Nu har jag läst ut första boken och här kommer en kort recension!

Omgiven av idioter är skriven av Thomas Eriksson, en beteendevetare med sälj- och chefserfarenhet bakom sig. Det märks att han har varit i många situationer där det krävts att han kan hantera alla sorters människor och att han är hängivet passionerad kring hur vi kommunicerar med varandra.

Boken bygger på DISA-principen, att alla människor tillhör en färg – röd, gul, grön eller blå. Jag vet att såna tester gjordes på mitt jobb på den tiden jag arbetade på JC men tyvärr var inte jag där den dagen det gjordes. Det hade jag nog haft en väldig nytta av, för den här boken har verkligen öppnat ögonen för mig. Några av rubrikerna i boken:

 • Hur jag känner igen en röd, gul, grön respektive blå person
 • Styrkorna och svagheterna hos de olika färgerna
 • Kroppsspråket – ser det likadant ut?
 • Hur ska jag bemöta en person som inte alls är som jag?
 • Skriftlig kommunikation
 • Hur ger man egentligen feedback till olika färger?

Jag är en gulgrön person och reagerar på ett visst sätt i konfrontation med extremt röda människor – något jag alltid avskytt med mig själv. Men efter att ha läst den här boken inser jag att jag inte alls är ensam (tvärtom, större delen av befolkningen är gröna personer) och att det handlar om kommunikation. En röd person tror att den säger en bra sak till mig när jag uppfattar det som något dåligt. Det är alltså inte mig det är fel på, det är i kommunikationen det brister. Gröna människor har faktiskt jättemånga bra egenskaper och de funkar bra ihop med de allra flesta då de är flexibla. Min gula sida förklaras också tydligt i boken: jag älskar att starta igång nya projekt men tröttnar om det inte är kul och lagom utmanande. Jag älskar att umgås med folk men min gröna sida gillar också att lyssna på folk och inte ta för mycket plats (fast ändå gärna lite plats, då den gula personen ÄLSKAR plats).

Ja ni hör ju, så extremt många AHA-upplevelser här och supernyttigt för att förstår hur röda och blå personer fungerar också. Oscar är faktiskt rödblå men oftast funkar det rätt så ypperligt. Vi pushar varandra inom olika områden och tar fram det bästa i varandra. De få gånger vi har bråkat så kan man så här efter att ha läst boken dock se väldigt tydligt varför – vi kommunicerade inte på samma sätt då.

Så för den som är sugen på att läsa mer, plocka upp boken!

0

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  clara
  28 september, 2017 at 19:41

  Aha, men bra bok! Har hört talas om de där en hel del men skulle vilja ha en djup förståelse för det. Tack!

  • Reply
   Sandra
   30 september, 2017 at 12:36

   Den är verkligen en ögonöppnare! 🙂

 • Reply
  Anna María
  29 september, 2017 at 08:13

  Det känns som att den här boken har fått en till uppsving nu. Min kille fick den i födelsedagspresent av sina kollegor, en kompis skrev om den på facebook, flera andra har nämnt den och nu bloggar du om den. Spännande! Jag ska absolut låna den av min kille sen. Gjorde en sån där analys för jättemånga år sedan, var tonåring då, så jag är säker på att jag helt klart har ändrat mig sen dess. Plus att jag inte minns vilken färg jag var.

  • Reply
   Sandra
   30 september, 2017 at 12:38

   Ja, verkligen! Min kille fick den via sitt jobb och en annan vän till mig fick också den va sitt jobb! Tror du kommer få många aha-upplevelser 🙂 skulle också vilja göra ett riktigt test, jag har ju bara gissat utifrån det boken beskriver vad jag är haha.

 • Reply
  Amanda
  1 oktober, 2017 at 02:29

  Åh denna vill jag så hemskt gärna läsa. Ska sätta upp det på min to-do-list. Så det äntligen blir av. Ditt inlägg gjorde mig jättesugen. Så himla din blogg du har förresten. Glad att jag ramlade över den 🙂

  • Reply
   Sandra
   4 oktober, 2017 at 13:15

   Hej Amanda, kul att du hittade hit!! 🙂 Ja boken är kanonbra, perfekt att läsa innan sängdags lite då och då. Tack för berömmet! <3

 • Reply
  Christine's Stories
  3 oktober, 2017 at 22:48

  Har du testat att göra personlighetstestet ”16 personalities”? Det är riktigt intressant det med. Stämde nästan på pricken för mig!

  • Reply
   Sandra
   4 oktober, 2017 at 13:13

   Ja det har jag, blev INFJ första gången och andra gången E istället för I och där kände jag näää jag är mer intro än extrovert! Också väldigt talande test 🙂

  Leave a Reply