Creativity

Creating a portfolio

Jag tänkte passa på att prata lite om portfolios idag. Jag har de senaste månaderna suttit och filat på en idé om en portfolio jag vill skapa men gudarna ska veta att det är svårt. Här ska sammanfattas allt jag kan som modedesigner och den jag är och den världen jag skapar på kanske trettiotalet sidor. Ni förstår problematiken för en person som i genomsnitt en gång i veckan ifrågasätter den hon är och vad hon gör här i världen.

Sen såg jag att månadens tema på Monthly Makers var Saga och då nästan alla kollektioner jag skapat det senaste året har varit på det temat OCH min utformning av portfolion går under samma namn tänkte jag helt fräckt utnyttja det och be er om bollplankshjälp. Så den här månaden bidrar inte jag med ett plagg som jag brukar, den här månaden ber jag om era åsikter.

Jag kan förklara lite mer om hur mina kollektioner ser ut. Ofta utgår jag från något aktuellt i världen just nu, blandar det med mina personliga åsikter och min stil och bygger en historia att berätta det utifrån. Jag väljer ofta en klassisk saga som bas då det är skapar en ram många känner igen men sagan twistas om och blir mer modern. Exempel på sagor jag gjort kollektioner av och förändrat om (Jag älskar för övrigt ordlekar):

 

 • Wizard of Oz —> Wizard of Wazte (en dystopisk framtidssaga där Dorothy ges Mad Max-vibbar)
 • The emperor’s new clothes —> The empress’ new clothes (Marie Antoinettes garderob blandas med nutida mode i en Alice i underlandet-historia)
 • Cinderella —> Instarella (en modern askungesaga i sociala medieversion)

 

Så till min idé om portfolio – då ordet Saga även existerar både i franska och engelska ordböcker och har en skandinavisk ton över sig ville jag döpa min portfolio till det (istället för Stories som jag från början använde). Min tanke är att välja tre av mina kollektionssagor (som visar på störst bredd och variation) och göra tre sagoböcker av dessa, som ni ser i bilden. Eventuellt fylla på med sagoböcker efter tid så att jag kan variera min portfolio utefter vilket företag jag söker till.

fashion design portfolio

Och inte minst: vad tycker ni?

I bilden ovan ser ni några mock ups jag gjort, och till höger några inspirationsbilder på den grafiska utformningen. Gillar ni någon mer eller mindre? Bör också kanske nämnas att min design är oftast hälften bohemisk/glitter/humor och hälften minimalistiskt stram. En blandning av paris och skandinavien så att säga. Jag laddade upp ett första utkast av portfolion i pdf-form som ni kan se nedan. Har ni några tips på hur jag skulle kunna gå tillväga för att få detta i fysisk form? Kanske någon boktryckartjänst som inte kostar skjortan?

 

Translation: I’m in the midst of creating a portfolio and it’s suuuuper hard. You never finish a project like this. My idea is about a fairytale book with a few of my collections in it. I uploaded a small portion of it here and you can see the mockups. Do you have any thoughts?

0

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Clara, Bossbloggen
  28 juli, 2016 at 15:45

  Jag (som sagonörd) älskar konceptet! Shit vad grym du är 😀 Röstar för att böckerna går i stilen som nummer 3 eller 5 på andra raden, att de är i olika färger där färgen knyter an till respektive kollektion. Spånar spontant och hejvilt nu men typ ljusgrå för WoW, ljusblå för TENC och puderrosa för Instarella? Och att deras illustrationer är i liknande stil men individuella för varje bok. Tycker sedan du ska samla dem i någon form av box i stil med nummer 3 på övre raden. Gah, sorry för störtvågen av idéer här men din blogg är en sjukt bra på-knapp för min egen kreativitet 🙂 Har däremot ingen aning om hur du kan förverkliga detta men jag hoppas du hittar ett sätt för det är en fantastisk idé! 😀

 • Reply
  Clara, Bossbloggen
  28 juli, 2016 at 15:56

  Hmm, kommenterade precis men datorn hängde sig så vet inte om den kom fram eller ej. Om den gjorde det och jag nu upprepar mig själv får du gärna ta bort den här dublettkommentaren 😉 🙂

  Jag (som sagonörd) älskar konceptet! Shit vad grym du är 😀 Röstar för att böckerna ska vara i samma stil som nummer 3 och 5 på nedre raden. Och om jag får spåna spontat och hejvilt tänker jag att det hade varit coolt om de var o olika färger, typ ljusgrått för WoW, ljusblått för TENC och puderrosa för Instarella? Sedan att deras illustrationer är i liknande stil men anpassade efter varje tema (antingen i individuella färger typ mässing, silver och guld eller samma på alla tre). Sedan tror jag det hade varit supersnyggt att samla dem i en håller likt nummer 3 på övre raden. Bara namnet SAGA i snygg typo och din logga räcker. Hehe, sorry för störtvågen av idéer här men du och din blogg är som en på-knapp för min egen kreativitet 😀 Har tyvärr ingen aning om vart du kan vända dig för att förverkliga detta men jag hoppas du lyckas för det är en underbar idé som absolut bör förverkligas 🙂

 • Reply
  Nina Haskovec
  28 juli, 2016 at 17:54

  Tycker idén med sagor är ett jättebra format. Om du vill ha fysiska exemplar kan du kanske testa någon fototjänst, vet att Fnac har. Kanske lite svårt att få rätt känsla, men det går ju att välja pärm, papperskvalitet osv. Kan vara värt ett försök, det som kan vara svårt är det begränsade antalet sidor varje saga behöver. Även om det är finare med flera böcker kanske du kan göra en sagosamling? 🙂

  • Reply
   Sandra
   2 augusti, 2016 at 17:59

   Tack Nina! Ja jag har funderat på en fotobok, ska kolla fnac. Tänkte på en sagosamling, det skulle göra det enklare att visa upp aktuella sagor till rätt märke som jag söker hos. Hoppas få till detta, vore så kul! 🙂

 • Reply
  Christine's Stories
  29 juli, 2016 at 11:22

  Hur kan du ifrågasätta dig själv? Du är ju så himla duktig. Jag säger detta då jag är så imponerad över hur kreativ du är. Jag hade aldrig kunnat komma på det där. Tycker att det för övrigt är en superbra idé. Annorlunda, spännande och unik. Jag tänker att det ju faktiskt finns sådana där lite old school fotoalbum. Du vet med gammaldags pärmar som ens far/morföräldrar brukade göra åt en förr i tiden. Kanske kan man göra något med det? Hittade den här bilden:

  http://emsedge.elle.se/wp-content/uploads/sites/21/2013/03/DSC_0581.jpg

  Hoppas att du hittar någon lösning!

  Och trevlig helg 🙂 Kram

  • Reply
   Sandra
   2 augusti, 2016 at 17:58

   Vad snälla ord Christine! Men jag antar att man är sin egna värsta kritiker på gott och ont 😉 ja åh, vilket fint album! Tack för tipset, ska kolla om jag hittar något liknande 🙂 kram!

 • Reply
  Mikaela
  1 augusti, 2016 at 01:20

  Älskar den här idén, tycker bäst om den den tredje bilden på bokförslag, och tycker definitivt som Clara att du ska ha en box med dem i och att varje bok får en färg om är från den kollektionen!

  • Reply
   Sandra
   2 augusti, 2016 at 17:56

   Tusen tack för din feedback Mikaela, kul att höra att ni gillar idén 😀

 • Reply
  Alicia
  9 augusti, 2016 at 11:35

  Wow, vilken grej! Jag är andlös! Tycker du har så bra idéer, tankar och spår för detta så det är svårt att lägga till nåt. Sitter mest och väntar på fortsättningen, för jag blir så sugen att se och bläddra i det färdiga resultatet! Du inspirerade mig också att börja jobba med en egen portfolio, åtminstone en digital. Har tänkt på det länge men aldrig känt mig vidare inspirerad. Du öppnade en ny dörr för det, tack!!

  • Reply
   Sandra
   11 augusti, 2016 at 22:32

   Tack vad fint av dig Alicia! Och kul att jag kunde inspirera dig till att ta tag i din också 🙂 hoppas kunna visa upp det färdiga resultatet inom kort!

  Leave a Reply