Fashion

Ge din garderob kärlek och organisera den i januari

Januari är ju kanske en av de tråkigaste månaderna på året, det är konstaterat sedan länge. I år har jag dock bestämt mig för att utnyttja januari till att bli en organisationsmånad. Sedan innan har ni koll på att jag planerar för hela året och jag shoppar för basgarderoben på rean. Ett tredje sätt för mig att organisera är att ta hand om garderoben. Så här kommer mina bästa skötseltips för en fungerande garderob!

Steg 1: Överblicka garderoben!

Öppna alla garderober och lådor och gå över vad som behövs lagas, kemas eller tvättas. Lägg det i olika högar. Kanske du kör en rensning samtidigt och skänker bort? Jag brukar fokusera på att få överblick och rensa separat då rensningen är en mental utmaning i sig, hehe. Men om du har en heldag så why not!

Steg 2: Kolla över basen

Det främsta tricket för en fungerande garderob är en fungerande bas: hur ser underkläderna och strumplådan ut? Är det mycket trasigt eller urtvättat? Gå över t-shirtar och underlinnen och dina basöverdelar och byxor. Kanske något behöver lagas? Behövs det fyllas på svarta strumpor? Gör en anteckning i telefonen så du vet vad du behöver nästa gång du hamnar i reabutiker - så undviker du att köpa en icke-funktionell galablåsa igen!

Steg 3: Gå igenom högarna och ta tag i det direkt

Efter genomgången bör du ha några högar runt dig. Exempel på uppdelningar kan vara:

 1. En hög med sådant som ska skänkas (kom ihåg att kläder med hål i numera även går att skänka och inte ska slängas! Nästan alla modekedjor tar emot textilier i alla former så länge det är rent).
 2. En hög med sådant som behöver lite kärlek: det behöver kemas, fläckborttagningsbehandlas eller lagas. Stickade kashmirtröjor att noppas av någon?
 3. En hög med sådant du kan tvätta själv, t ex skor du kan ge en uppfräschning själv.

Se till att hitta en bra podd att lyssna på, tänd lite ljus och sätt dig ned för att laga knappar, noppa av tröjor på direkten - annars blir det aldrig gjort (talar av erfarenhet här). Njuuut sedan av din garderob som du gett lite välbehövlig kärlek!

Bild: unsplash

Har ni några mer tips när man ändå går igenom garderoben eller några andra verktyg ni brukar använder er av?

13

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Christine's Stories
  10 januari, 2018 at 22:32

  Uff, det påminner mig om min röra i garderoben… Plus allt som ligger uppe på vinden. Borde verkligen organisera jag med. Håller för övrigt med om att januari är tråkigaste månaden. Usch. Kan den inte ta slut snart?

  Peppigaste kommentaren va?! Haha! 😉

  • Reply
   Sandra
   15 januari, 2018 at 08:51

   Haha det är okej att inte vara pepp i januari i alla fall 😉 så passa på tänker jag 😀

 • Reply
  Ronette
  11 januari, 2018 at 00:47

  Bra inlägg! Jag har kommit så långt som att jag har sorterat och hängt iordning i garderoberna. Nu ska en bara gå iväg med de där tillknutna påsarna också.. :)) När jag rensar brukar jag ofta lägga undan en hög som jag är lite osäker på, och har jag fortfarande inte saknat eller behövt det plagget på, säg ett halvår, så hamnar det i skänk- eller säljhögen.

  • Reply
   Sandra
   15 januari, 2018 at 08:52

   Kanonbra tips om att lägga undan ett tag innan man gör sig av med det – känns ju mindre definitivt då!

  Leave a Reply