Inspirational

Höstlöftet – uppdatering och fail!

Som ni kanske minns så satte jag upp ett gediget höstlöfte för min höstgarderob 2016 – den skulle bli en conscious sådan. Nu har mer än en månad gått och jag tänkte att det var dags att uppdatera er på hur det gått för min conscious closet hittills. (För er som glömt reglerna jag spaltat upp för den, läs här.) Vi tar helt enkelt en kik i min garderob!

Steg 1: genomgång av gabban

Jag gjorde en lista på vad jag hade och vad jag ville addera. Jag har inventerat det stickade, mina höstkappor, mina byxor och kommit fram till att mycket går att föra vidare från förra säsongen men också att det är mycket som behöver klädvård. Det stickade behöver avnoppas, kapporna behöver kemas och byxor behöver tas in, lagas och eventuellt färgas om. So far so good.

Steg 2: sy en festklänning i velour

Ni kan läsa mer om det projektet här. Jag höll på att avlida av stress på kuppen, så kanske inte så himla bra så sett men den blev EXAKT så som jag ville ha den. Jag kände mig som royalty i den.

velour dress

(Tilltänkta) Steg 3: gör ett par till DIY:s och uppcycling av loppisfynd.

Bland annat ville jag sy några polotoppar i jersey och uppcycla loppisfyndade väskor och kavajer. Detta och första steget som innefattade klädvård råkade dock på patrull ganska rejält. Patrullen är även känd under namnet tidsbrist. Denna usla anledning till att jag och mina ofta (lite för) högt satta planer inte får som jag vill. Jag har alltså inte haft den minsta stymmelse till tid att göra detta. Och som grädden på moset så hade jag ett superviktigt möte i förra veckan och INGET (ja ni vet), absolut INGET fräsigt, succéosande, fantastiskt att ta på mig nedtill till detta möte. Skamsen men ändå lycklig kunde ni i förra veckan hittat mig inne på H&M med ett par sprojlans nya grårutiga kostymbyxor i handen. Jag veeeet, jag kunde väl åtminstone köpt ett par dyrare byxor i någon superfin kvalitet som håller resten av livet. Men nepp, så blev det inte.

Resultat: Jag har insett ett och annat.

Ett: jag blir ledsen av förbud. Det visste jag sen innan, men det här förbudet tog verkligen bort ett glädjeämne i livet. Jag älskar ju som sagt trender och kläder och istället för att shoppa mer hållbart har jag inte shoppat alls. Vilket i sig är asbra för miljön, men det var ju inte det exakta målet.

Annat: För att kunna fullfölja ett projekt av den här arten behövs tid. Oceaner av tid. Att hitta guldklimpar på second hand, loppisar eller tradera tar ansenliga mänger tid i anspråk bara för sållandet. Att sy egna kläder tar också extremt mycket tid. För att inte tala om energi. För tillfället jobbar jag heltid + lägger övrig vaken tid på den här bloggen eller att förbättra min portfolio (och ja just det, umgås med familj och vänner och så). Det blir inte så mycket kvar av tidskakan efter det.

Istället tänker jag såhär:

Jag ska ta bort förbudet i mitt höftlöfte. Istället ska jag ha ett mål att köpa färre plagg än jag brukar, och det jag köper får gärna vara av bra kvalitet. Om jag hittar tid till att reparera och göra om de plagg jag har kvar från förra året ska jag vara nöjd. Mindre krav, mindre stress.

Har du något höstlöfte? Hur går det för dig?

 Translation: An update on how my Fall resolution is going. Half of it went great, the other half was a total fail. I’m gonna loosen up the rules to not get totally depressed and put less pressure on myself. Have you got any goals for this fall? How are you doing?

0

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Sara
  20 oktober, 2016 at 12:05

  Jag tycker du är så himla duktig som det är, för det är verkligen som du säger; man behöver så himla mycket tid för att ro i land projekt. Själv hade jag tänkt att faktiskt använda de plagg jag har och bara uppdatera lite och att sy mycket kläder till Cleo själv, samt köpa mycket på second hand. Det mesta föll ju rejält på att så fort jag ska börja så vill hon ha uppmärksamhet och det faktum att 99% av kläderna inte passar ännu, haha! Däremot fyndar jag mycket till Cleo på loppisar, så där är en vinst!

  • Reply
   Sandra
   21 oktober, 2016 at 09:47

   Tack Sara, fint att höra! JA verkligen, tid är en bristvara. Förstår att du har ännu mindre tid nu med en liten dessutom! Men ja, vi får koncentrera oss på det som blir en vinst, som att du hittar mycket på loppisar och att jag tänker igenom mer grundligt när jag köper något. Heja oss!! <3

 • Reply
  Ronette
  22 oktober, 2016 at 19:36

  Intressant sammanfattning! Tycker verkligen kläder och mode blir hundra gånger roligare om en ser på det från ett hållbart perspektiv och inte bara köper nyttnytt på löpande band liksom. Tycker du verkar ha ett superbra tänk, och så får en ju göra det bästa utifrån det. Man måste börja någonstans. Har du läst boken slow fashion förresten? Tipstips annars.

  • Reply
   Sandra
   24 oktober, 2016 at 14:00

   Ja jag håller med! Har inte läst Johannas bok ännu, men den står på inköpslistan 🙂 vet inte hur jag ska få den till Frankrike ännu riktigt. Känns som att den kan peppa ordentligt! 🙂 tack för tips!

  Leave a Reply