Journal

Mitt bästa mattips i Paris!

Hallå vänner och hej söndag! Hoppas ni haft en fin sådan med lagom mycket ansträngande aktiviteter eller kanske inga alls. Här har vi för en stunds sen kommit tillbaka till lägenhet och missade precis ösregnet som rullade in över Paris. Dagen har spenderats på en brocante (där jag förhoppningsvis hittat min första vintagekran, som Oscar uttryckte det) och sedan på Musée Bourdelle i 15:e. Vi såg Balenciaga-utställningen och den var amazeballs! Rekommenderas starkt. Tog massa bilder så de kommer i ett separat inlägg för er som inte har möjlighet att ta er dit.

I kväll tänkte jag istället tipsa er om det allra, allra godaste man kan äta när man är i Paris – inte är det sniglar på Ritz, inte är det steak frites, NJET! Det är mat inhandlad på Rue Des Martyrs, i de lokala små butikerna specialiserade på EN sak (ostaffären, grönsaksaffären, kötthandlaren, boulangeriet etc) uppdukad till en underbart inbjudande bord. Typ såhär: Vi var ute en rejäl sväng på stan igår och på vägen hem passerade vi alltså Rue Des Martyrs i nionde, som är en favoritgata för mig. Men liknande gator finns överallt i Paris, så mitt heta tips är: scouta upp en sådan gata med delikatessbutiker på och köp med er godsaker hem att avnjuta på typ hotellrummet en kväll istället för att gå till en stimmig resto. Ibland är en stimmig resto exakt det man behöver och ibland en picknick bland vita dunbolster i sängen rena himlen. (Vi gjorde exakt detta på nyårsafton när vi bodde på spahotell faktiskt). Vi hittade t om en årgångschampagne på lokala Carrefouren från 2002! Vi är båda rätt stora noviser på champagne (Oscar kan mer än jag, men jag har ett ädelt snushorn) men vi tänkte att vi ju måste lära oss lite innan vi åker till Champagne. Så vi testade den här som fått gott betyg av den allsvetande(?) Herr Rickard Juhlin. Till det rena fyndpriset 33€ kändes det inte som en förlustaffär ändå – och god var den! Men kanske inte 15 år gammal-oj-den-kommer-smaka-som-en-explosion-god? Vad vet vi – noviser som sagt.Däremot var ostarna riktiga hits (tips: fråga tantan eller gôbben i butiken vad som passar till det ni ska dricka. De kunde sin grej), en Brillat Savarin, och två chèvre (en feuille och en nöt). Jordgubbarna var franska och helt fantastiska de med.

Så där har ni nog min topp ett kulinariska upplevelse i Parran so far och det bästa är att man kan göra den så ofta man vill för resto Freiman/Holm på Rue Saint-Vincent de Paul har nästan alltid ett bord ledigt!

Söndagsprommis i Lux, balkongmiddag och Sushilunch

Hej vänner! Strax dags för helg, bara liiiitegranna kvar och det tycker jag vi firar med att kika på förra helgen i Luxemburg. Vi hade det gött som snus och testade en sushirestaurang bland annat. Häng med! I vanlig ordning startades dagen med en gofrukost. Jag hade köpt blommor till Oscar som satte guldkant på det hela. Blommor är livet!Vi gick ut på promenad i ravinen som omgärdar innerstaden. Fick feeling och fotade Oscar i denna gulliga pose. (Det ligger typ 752 försök bakom denna enda bild att få fluffsakerna att synas ordentligt).

Ravinen är rackarns vacker, den måste ni promenera i om ni är i stan någon gång. Jag jagade ju körsbärsblom och hittade faktiskt några som inte blommat över ännu. Ällllssskkk. Spuerkeess betyder spyrkasst på tyska. Eller sparkassa.

Upptäckte ett nytt hood jag inte sett förut, väldigt pittoreskt.  Alltså hur gammal och go är inte den här skylten då?? Mycket vacker! Runt här började jag få skoskav på skoskaven så vi haltade vidare hemåt.Som äkta svennar hängde vi på balkongen trots ynka 14ish grader men i solen var det varmt. Läser “Alltid Provence” av Peter Mayle för att komma i stämning inför vår kommande semester i södra Frankrike. Det blev till och med middag där! Och Oscar hade lyckats hitta varmrökt lax på Auchan. Guldgott!

Det blev måndag. Jag spenderade större delen av förmiddagen med att deklarera med hjälp av syrran. Sedan blev det dags för lunch och jag skulle få testa Aka, en sushiresto jag hört mycket gott om.  Och nog var den smaskig!! Testade en ny sushisort, här hade de rullar med halstrad lax (à la Vanja om ni följer henne) och den var smaskens. Fem av fem toasters!

Sen bar det av till Parre igen.

Tony Cragg på Mudam och matlagningskväll i Luxemburg

Hej peeps! Först och främst: tack för all fin feedback på mitt förra inlägg om Scandiennes lansering. Det värmde ända in i själen. Är så glad att ni gillar det! Uppdaterar några gånger om dagen på instastories med behind the scenes-bilder från arbetet med sommarkollektionen som sakta men säkert växer fram. Kika in!

Men över till något annat, nämligen den gångna helgen. Jag var i Luxemburg hos Oscar och mös runt. Planen är att jag åker till Lux en helg i månaden i alla fall så att Oscar kan hänga lite i sin lägga på helgerna också och vi får ett break från Paris buller och oväsen. Luxemburg känns väldigt mycket som en liten småstad konstigt nog.

Lördagen började vi med frukost och en tur till Mudam – Musée d’art moderne i Luxemburg. Där fanns en utställning med Tony Cragg – ni vet mannen som gjort den där stora silverpelaren med ansiktsskepnader i på Strandverket på Marstrand. Vet av erfarenhet att det står två svarta sådana såna på Gina Tricots huvudkontor också. Så den här utställningen ville jag inte missa.

Cragg har enligt utställningsbladet varit väldigt produktiv och arbetat i flera olika material. Gillade dessa två installationer.  Och den här magmuns-glasskulpturen!

Alltid intressant att se skisser från konstnärens arbete. Skulpturerna i trä var väldigt fina.

Jag har även uttökat mitt “Oscar inspekterar konst”-bibliotek med ett gäng bilder.

Samtidigt ställde även konstnären Darren Almond ut. Hans tema var tid som aldrig slutar gå.

Siffrorna i spegeln är sådana där siffror man ser i klockradios som flickrar till och byts. Tror det var favoriten. Fast gillade den här bläckfontänen också, av en annan konstnär:

Nästan lite läskig på något sätt. Museét i sig är skitsnyggt och vi satte oss efteråt för en kaffe i restaurangen.

Kan verkligen rekommendera ett besök dit om ni av någon anledning skulle besöka Lux! Här hittar ni info om uställningarna.

Efter det åkte vi och storhandlade på Auchan, åkte hem och skruvade ihop Oscars nya säng och lagade den inhandlade maten. Gratin Dauphinoise en mille feuilles (fransk potatisgratäng alltså) med ankfilé. Inte helt tokigt! Vi försökte t om lägga upp såsen snyggt för er skull:

Och så var den lördagen över. Söndagen kommer i ett inlägg imorgon för här ska ses på serien Girlboss på Netflix <— TIPS om ni ej sett! Väldigt peppig girlpower. À demain mes amies!

Äntligen! Jag lanserar Scandienne

Hej vänner! Hoppas ni mår fint. Här mås det kanonbra, trots pollen. Jag har nämligen äntligen lanserat mitt projekt Scandienne på instagram. Som ni kanske minns skrev jag för ett bra tag sen om min idé att ha min portfolio på instagram. Den idén fick bromsas lite i och med att jag har velat göra mina egna kollektioner att lägga upp där men nu är jag alltså igång med kollektionsskapandet. Ända sedan sista veckan i mars har jag filat på dem, gjort research och skissat och nu börjat göra mönster samt sy.

Det blir ett brand av det hela.

I och med att jag tänkt ut ett universum och en persona för mina små kapslar (ja, det ska bli två kollektioner är tanken, en sommar och en vinter) så kändes det helt rätt att kalla kollektionerna något och att samla dem under ett namn. Samlingsnamnet, eller säg varumärket då, blir Scandienne. En mix av orden Scandinavia och Parisienne som är de två stora hörstenarna i kläderna jag skapar. Ordet beskriver också naturligtvis mig och min stil.

Följ med i mitt #wip (work in progress)

På instagrammen Scandienne så gör jag stories med det jag jobbar med och visar hur jag jobbar. Det blir mycket lättare för mig att särskilja min bloggs instagram (den hittar du här, och den är länkad här i bloggen) för där kan jag foka på att lägga upp Parisbilder, foodiefoton och restips. Medans Scandienne blir fyllt av allt det kreativa jag gör som frilansande modedesigner. Tanken är att ni ska få följa med bakom kulisserna och kan nu följa hela processen kring hur man skapar en kollektion där. KUL VA?

Mycket inspiration och en väl uttänkt feed utlovas – jag kommer att planera feeden i sjok om minst nio bilder så att de passar ihop rent estetiskt men också berättar samma historia. Så in nu och FÖLJ och dela och rekommendera gärna typ alla ni känner att följa också! 😉

Och nu är jag väldigt nyfiken på att höra vad ni tycker om det?

 

Hej helg och hej Luxemburg!

Hej lördagsälskare! Undertecknad har varit igång sen sju i morse då jag är på väg till Luxemburg. Jag flyr fältet denna helg då fransmännen går till valurnorna. Jag vet inte om jag vill veta resultatet (eller om jag är välkommen tillbaka?) men vi får hålla tummarna. Skjutningen på champan i torsdags ville väl så ännu mera split i landet men jag sätter min tilltro till de frihetsälskande fransmännen – frihet verkar vara något som hon dendäringa pennan inte gillar så mycket.

Men som sagt, jag är på G till Luxan och ska njuta kultur tillsammans med Oscar. En utställning på Mudam med Tony Cragg blir nog dagens begivenhet och att storhandla på Auchan (älskar storhandla!!!) och laga mat. Ha lite vardagsliv tillsammans helt enkelt. Vi ska nog planera det sista på vår roadtrip till rivieran i maj också – sååå himlarns pepp! 

Rotade lite i fotoarkivet och hittade dessa fantastiska blomsterbilder från april 2015. Hoppas det finns lite kvar av dessa godingar nu med!



Och förövrigt – se till att kika in här imorn kväll. Då pratar jag lite mer om en väldigt rolig sak som ligger mig varmt om hjärtat. Tills dess – happy lördag vänner!

Göteborgstips: Pompom ciderbar & Göteborgs Konstmuseum

Dags för ett till inlägg med tips från förra veckan! Jag landade i Göteborg på onsdagen och hade ett par timmar att spendera innan jag skulle möta upp Cecilia. Lite ovan vid att vara tillbaka i min gamla hemstad promenerade jag långsamt från Korsvägen där flygbussarna lämnade av mig upp mot avenyn. Jag hade glömt hur kallt det kan blåsa i Göteborg kan jag meddela. Väl uppe på avenyn bestämde jag mig för att kika in på Konstmuséet.  

Soptunnan närmast entrén har dekorerats av besökare med den lilla entréklisterlappen man får när man går in. Gulligt!

För tillfället går det en utställning med Tove Jansson, aka muminmamman, som såg väldigt fin ut. Lusten att skapa och leva, hette den. Väldigt fint namn. Jag hade inte tid att gå in dock för jag fastnade i bokreahörnan i typ en timma. Grävde som en annan arkeolog bland böckerna och svettades i ulltröja och ullkappa. Hittade den här finfina boken + två till om mode.

Behind Collections – Graphic design & promotion for fashion brand av Viction:ary. Intressant bok där man får se hur stora märken utformat sina inbjudningar, skyltfönster, brandbooks m.m. Jag fick den och de andra två för 300kr, kände mig nöjd som en räv med sitt byte typ och det var totalt värt ullsvettandet.

Sedan mötte jag upp Cissi och vi slängde in mitt bagage hemma hos henne för att sedan gå ned på stan. Hon bor supernära tredje lång så först gick vi till Made in China för en drink, sedan slank vi till andra lång för pizza på Pompom bar. SÅ underbart instagramvänligt ställe! Kolla liksom:

 Väldigt god pizza med vit sås i botten istället för klassisk tomatsås (i Luxemburg kallas detta Flammekeuche). Tyckte hela stället hade en liten fransk vibe och bredvid oss satt ett tjejgäng på fyra fransyskor. Skoj! Fransmän fanns runt mig hela tiden på resan till Sverige, de var på Styrsö och på tåget till Skövde. De passade väl också på att njuta på påsklovet helt enkelt.

Fina Cecilia! Blev himlarns bortskämd, vi hade en fantastiskt trevlig kväll och jag är så glad att jag har så fina vänner <3

Det var dagens Gbg-tips, har ett inlägg kvar med ett tips till så kika tillbaka imorn för nästa, och glöm inte följa mig på instagram för instant-tips!

Utflyktstips: Café Öbergska i Göteborgs skärgård

Jag spenderade Skärtorsdagen i Göteborg på bästa sätt med en tur ut till Styrsö och Café Öbergska. Jag känner Isabelle via Lindex, som har det tillsammans med sin bror Mikael. Jag och Therése, en till kär vän från Lindex, hängde i solen och catchade upp och fick finfin behandling av Isabelle och Mikael. Sist jag var här var för två somrar sen, på en av deras G&T-torsdagar med liveband. Det här stället är magiskt och en liten gömd pärla i Skärgården!

Vi satt i kryddträdgården i lä och svettades faktiskt i solen, trots få grader på temperaturskalan. Så himla mysig trädgård! Isabelle, jag och Therése. Så mysig inredning inne i cafét också!   Tror ni mina små svenska smaklökar jublade av glädje när jag fick smaka västerbottenpaj och rågbröd med sillröra eller? Svar ja. Det provencalska lammet gick inte av för hackor heller. Sånt här tycker jag borde uppmärksammas mer, ett café i Skärgården där utbudet inte är så stort skulle kunna ta ockerpriser för trist och torr mat men Öbergska har hög ambition i köket och inte särskilt dyra priser. Sånt gillas!

T om egengjorde limoncello med stjärnanis har de. Så: åk hit! Och hälsa på Isabelle och Mikael och bara njut och tjôta lite gott. Det vet jag att jag kommer göra när vi kommer hem i sommar, jag hörde nämligen det viskas om anläggning av boulebana också…

Glad påsk!

En snabb Glad Påsk-hälsning i från Sverige och slätta. Hoppas ni har haft en härlig påskledighet! Jag har hunnit med både Göteborg och Skövde och att fira mammas 58-års dag. Så här glatt var födelsedagsbarnet. Och så här goda tårtor åt vi. Och imorgon åker jag hem till Paris igen. Dock ligger det två utkast på härliga Göteborgstips bland inläggen också så mer tips kommer er väg snart! À bientôt!

Amsterdam shoppingtips & restauranger!

Äntligen dags att ge er lite tips från förrförra veckans trip till Amsterdam! Ni hittar mina tidigare tips här och här. Fram med anteckningsblocket för här kommer ett rejält fång tips. Vi kör igång!

Shopping

Vi börjar med shopping. Amsterdam har många fina och roliga konceptbutiker. Den här gången ramlade jag på butiken Anna + Nina i närheten av redlight district där jag tidigare inte hängt så mycket. Superfina saker och exakt en sån butik man behöver när man vill köpa presenter till folk.

Var så sugen på att köpa Dalikokboken där nere till vänster, men mest för grafikens skull då…

Sedan var vi såklart inne en sväng i HAY-butiken. Hay finns i Paris på Le Bon Marché men bara ett litet eget stånd liksom och inte alls som i Amsterdam.

Köpte med mig tre pennor hem såklart. Helt livsfarligt att jag numera får dra av momsen på såna grejer på mitt företag. ÄLSKAR papper och pennor.

Sedan en supersnabbis förbi BDP på Radhuisstraat som har massa små prylar och sedan vidare till X Bank på Spuistraat, ett tips jag fick från Catrin.

Inne på X bank har de bara nederländska märken och designers. Superfina saker!

Sedan gick vi till The Pelican Studio. Och kollade in bokbutiken Mendo, massa önskeböcker därinne alltså! 

Och till sist en sväng in på den mindre Tenue de Nimes-butiken.

Restaurang & cafétips

Efter allt det här cyklandet mellan shoppingställen var det dags för våfflor på Selmas, ett svenskcafé i Amsterdam. Det var ju våffeldag!

På kvällen cyklade vi till Foodhallen och Kanarieclub. Inuti en stor hangar så har de byggt upp massa härliga små matstånd med bar i mitten som kallas Foodhallen.

Vi köpte lite från olika stånd och satte oss att äta i mitten. Mycket mumsigheter! Och lite göteborgshumor här och var. Efter att ha spanat på folk ett tag gick vi in på Kanarieclub som låg vägg i vägg och kollade in en låtsaspool.

En av dagarna satt vi åt njöt av solen på Moeders uteservering. Ett ställe som var klätt av bilder på mammor inuti. Supermysigt. Vi cyklade runt en hel del och cyklade förbi chokladfabriken Tony’s. Hade vi haft mer tid hade vi stannat där. Kan verkligen rekommendera deras choklad!

En favoritgata att shoppa och strosa på är Harlemmerdijk. Så mycket fint att kolla på. 

Hotelltips

Ett boendetips kan ni också få, även om jag inte bodde där. Jag trivdes dock himla bra på Lottie’s, restaurangen till The Hoxton Hotel i Amsterdam. Asmysig resto och verkade vara ett gött hotell.

Och det vara alla tips jag hade för den här gången! Hoppas ni fått några nya gems att skriva ned. Bon weekend!

Vikten av att hänga med likasinnade – det här lärde jag mig på #ticse!

Hej tisdag! Veckan har börjat med en rivstart för mig med portfolioarbetet men jag har ju SÅ mycket bilder och tips och annat att dela med er så nu var det bara att sätta sig ned och få ut det.

Jag har ju varit på resande fot i nästan två veckor med start i Amsterdam, sedan Luxemburg och till sist Stockholm för konferens. Det har varit ganska högt tempo hela tiden och jag har fått så mycket inspiration och motivation med mig i bagaget!

Nu tänkte jag dela med mig av vad jag lärde mig på konferensen i Stockholm. Jag deltog i The Influencer Convention som anordnades av Linda och Influencers of Sweden (före detta Better Bloggers). Ni kanske minns att jag var där även förra året. I år hade det växt till ett tvådagarsevent ute i Saltsjöbaden på Grand Hotel. Första dagen var fullmatad med föreläsningar och seminarier och andra dagen var det workshops som gällde. Där emellan nätverkades det och minglades runt för fullt. Nu kör vi en snabbrepris på mina favoriter!

Dag 1 #ticse

Dagen började med Underbara Claras föreläsning om hur man bygger sitt varumärke och hur hon tänkt när hon lämnat Bonnier bakom sig för att starta egen plattform. Jag var lite sen in (gick vilse på slussen när jag skulle ta mig till ersättningsbussen till Saltsjöbanan, hallå turist liksom) men fick ändå med mig mycket matnyttigt. Bästa tipset: puffa upp gammalt material som man skapat och är stolt över – det är långt ifrån alla som läst det! 

Sedan fortsatte det med Elins föreläsning om hennes bloggresa med teknifik där hon gick från 0 till 16000 läsare på ett år. Så pedagogiskt upplagt och bra gjort av Elin som föreläste för första gången. Men hon lät som ett proffs! Från Elins föreläsning tar jag med mig tipset: Ta en expertroll! Samla in och paketera kunskapen du har, ingen annan kan exakt det du kan.

Sedan lyssnade jag på Wilda som föreläste om hennes instagramkonto hon startat och fått att växa till nästan 20k följare på bara 6 månader. Massa matnyttiga tips där också, det märktes att hon är en expert på att skapa content. Mycket tekniska tips från hennes sida, t ex var tipset om sajten displaypurposes.com där man kan hitta hashtags guld värt.

Mellan föreläsningarna pratade jag med andra bloggare och influencers. Här nedan fotades jag med Karin från Fitness och hälsa (tack för bilden!) och Marja från baka sockerfritt. Fanny från Less Carbs står bakom kameran. Pampigt ställe vi hängde på va? Det kommer ett separat inlägg om Saltsjöbaden och lite Stockholmstips senare.

Karin, Marja och jag.

Ett par panelsamtal hanns också med, här med representanter från Unionen, United influencers, Adobe och Beatly. Det slår en tydligt att det här är en riktig bransch med många stora aktörer!

Efter allt var klappat och klart var det dags för AW med resq club. De sponsrade eventet med överbliven juice, de har typ bästa affärsidén för att minska matsvinnet från restauranger och cafén! Impade av deras idé att erbjuda mat som blivit över till ett bättre pris via hemleverans.

Naked grouse (tror jag de hette?) stod för whiskytillskottet och drinken var riktigt smarrig.

Underbara bloggkollegor som Paulina och Clara och nya härliga bekantskaper.

Jag och Fanny passade på att fotas vid glitterväggen! Det var första dagen, riktigt fullproppad med massa nyttigheter och efter en god middag med Kerstin från skrivarpodden stupade jag i säng.

Dag 2 #ticse

På lördagen vaknade jag och min roomie Clara våra ögon redan kvart över sju. Första workshoppen jag signat upp mig på började nämligen kl 9.00 redan. Där blev det lite basic kodning med Amelie från tjejerkodar.se. Amelie var jätteduktig men jag insåg att jag ju redan kunde allt det där. Jag läste en kurs i webdesign på högskolan för två år sen. Man kan inte alltid komma ihåg allt, så det var bra med den påminnelsen! Dock hamnade jag bredvid trevliga Maryem som är en hejare på SEO. Det visade sig att hon också har bott i Paris och vi snackade om det och SEO till och från under dagen. Fick massa tips där med! Min sida är verkligen inte optimerad för sökmotorer så här ska byggas om litegrann. Peppen!

Sedan var det dags för lunch. Lunchen var vegetarisk och i vissa fall även vegansk – något jag inte är så van vid men väldigt kul att testa!

Lunchen måste ju fotas. Härligt att hänga med andra som tycker det!

Efter lunch var det dags för workshop i matstyling med Made by Mary. Jag som fotar en hel del mat (på restauranger ska väl tilläggas) var väldigt nyfiken. Mary hade lagt upp det så himla bra och pedagogiskt och gick verkligen ner på djupet i hur man stylar. Något som också kan appliceras på andra områden.

Mary är en sån person man instinktivt tycker om, hon är sig själv till 100% och kör sitt race. Härifrån tog jag verkligen fasta på tipset “välj din hero”. Vad är det jag vill visa, vad är det jag vill berätta? Dränk det inte i massa onödigt!

Sedan var det dags för oss att leka loss. Jag och Maryem körde på temat “Swedish fika”. Bullfat och kaffe kändes så himla svenskt på något sätt. Här har ni mina försök:

Sedan kom Mary och gav oss tips…Och ett tu tre så såg det ut såhär! (tänk en sked istället för kniven och lite mjölk i kannan). Man förstår att hon är expert på det hon gör.

Sist men inte minst var det dags för en workshop i hur man producerar sin egen podcast med the queen herself: La linda! Hon fyllde också år dagen till ära. Sicket födelsedagsfirande.

Linda gav massa bra tekniska tips och feedback på våra poddidéer. Jag har ju sagt innan att jag har en poddserie jag skulle vilja förverkliga och nu är jag klar för att bara köra. Så håll tummarna för att tiden räcker till!

Sedan var det dags för avslut och lite bilder! Jag och fantastiska Clara från Clara färdiga gå delade rum som sagt, där har ni en stjärna till personlig tränare. Så driven och cool också, hon kommer det bli något av ska ni se.

Och givetvis en gruppbild med de som var kvar! Så härligt att få hänga med likasinnade och få tanka motivation och pepp på det här viset. Ett annat tips jag verkligen tog till mig från helgen var att hänga med rätt personer – personer som stöttar, inspirerar och som man kan ha ett utbyte med. Man blir som man umgås, så mer av detta framöver alltså! Tack till alla härliga som deltog!