Hallå vänner och hej söndag! Hoppas ni haft en fin sådan med lagom mycket ansträngande aktiviteter eller kanske inga alls. Här har vi för en stunds sen kommit tillbaka till lägenhet och missade precis ösregnet som rullade in över Paris. Dagen har spenderats på en brocante (där jag förhoppningsvis hittat min första vintagekran, som Oscar uttryckte det) och sedan på Musée Bourdelle i 15:e. Vi såg Balenciaga-utställningen och den var amazeballs! Rekommenderas starkt. Tog massa bilder så de kommer i ett separat inlägg för er som inte har möjlighet att ta er dit.
I kväll tänkte jag istället tipsa er om det allra, allra godaste man kan äta när man är i Paris – inte är det sniglar på Ritz, inte är det steak frites, NJET! Det är mat inhandlad på Rue Des Martyrs, i de lokala små butikerna specialiserade på EN sak (ostaffären, grönsaksaffären, kötthandlaren, boulangeriet etc) uppdukad till en underbart inbjudande bord. Typ såhär: Vi var ute en rejäl sväng på stan igår och på vägen hem passerade vi alltså Rue Des Martyrs i nionde, som är en favoritgata för mig. Men liknande gator finns överallt i Paris, så mitt heta tips är: scouta upp en sådan gata med delikatessbutiker på och köp med er godsaker hem att avnjuta på typ hotellrummet en kväll istället för att gå till en stimmig resto. Ibland är en stimmig resto exakt det man behöver och ibland en picknick bland vita dunbolster i sängen rena himlen. (Vi gjorde exakt detta på nyårsafton när vi bodde på spahotell faktiskt). Vi hittade t om en årgångschampagne på lokala Carrefouren från 2002! Vi är båda rätt stora noviser på champagne (Oscar kan mer än jag, men jag har ett ädelt snushorn) men vi tänkte att vi ju måste lära oss lite innan vi åker till Champagne. Så vi testade den här som fått gott betyg av den allsvetande(?) Herr Rickard Juhlin. Till det rena fyndpriset 33€ kändes det inte som en förlustaffär ändå – och god var den! Men kanske inte 15 år gammal-oj-den-kommer-smaka-som-en-explosion-god? Vad vet vi – noviser som sagt.Däremot var ostarna riktiga hits (tips: fråga tantan eller gôbben i butiken vad som passar till det ni ska dricka. De kunde sin grej), en Brillat Savarin, och två chèvre (en feuille och en nöt). Jordgubbarna var franska och helt fantastiska de med.
Så där har ni nog min topp ett kulinariska upplevelse i Parran so far och det bästa är att man kan göra den så ofta man vill för resto Freiman/Holm på Rue Saint-Vincent de Paul har nästan alltid ett bord ledigt!