I fredags satt jag och funderade på alla de här grymma facebookgrupperna som finns där man kan söka stöd. Det finns många större, mer allmänna, peppgrupper som Heja Livet och 925 (startad av Sandra Beijers fans) och Power Babes (startad av Josefin Dahlberg). Allmänt peppiga grupper som man kan fråga om råd om allt från kärlek till restips för weekendresan. Sen finns det också mer nischade grupper, som frihetsprenörer (för små egenföretagare som ofta jobbar på distans/nätbaserat) och alla gärisgrupper: grupper om inredning, kreatörer, sociala medier och så vidare. KLOCKRENA! Där samlas gäris (förortsslang för tjejer) och ickebinäris (de som inte definierar sig efter klassiska könsroller) och tipsar varandra samt söker stöd och råd. Det kan vara snabba kunskapsfrågor, efterlysningar på nya medarbetare och också tyngre saker som t ex löneförhandlingstaktik. Rent av supersmart!

Det jag kände dock var att jag saknade en för min yrkesgrupp. Var finns gruppen för oss som jobbar med mode? Modebranschen är en bransch om någon där vi behöver gå samman och bli bättre på att kräva mer betalt, lära av varandra och utvecklas och låta kvinnor ta plats på maktpositioner. Och bli bättre på att ta hand om människan och naturen. Sagt och gjort: jag startade gruppen fashiongäris.

Efter två dagar är vi mer än 100 medlemmar och det ticker på några varje dag. Hittills har jag tipsat  om bra podcastavsnitt och intressanta artiklar men det har också kommit tips på events med tema "vem syr dina kläder?" från andra håll och jag tror att vi får igång ett gött tips och råd-klimat snart! Så min fråga lyder ju då: jobbar du med mode och vill förändra branschen mot det bättre? Gå med här och snacka igång en diskussion!

dior

Foto: Evan Schreiber för Dazed digital