I fredags förra veckan var jag och mina nyblivna klasskamrater på det nyöppnade och upphaussade Yves Saint Laurent museumet. Vi fick vänta i tre(!!!) timmar för att komma in men vet ni vad - det var värt det! I alla fall om man är en modetokig student som kommer in gratis (annars kan man förboka biljetter på nätet, tips tips). Nu tänker ni antagligen "men vad i allsin dar kan ha varit så fantastiskt att det var värt att vänta i tre timmar?" Jo, det ska vi ta oss en titt på!
Ett litet, intimt och noga kurerat museum
Anledningen till att det tar så ruskigt lång tid att komma in på detta museum är att det är litet och att upplevelsen är uppbyggd kring en särskild ritual - man börjar med en film, följer utställningens snitslade bana, får se en till film och släpps slutligen in i det innersta: Yves egna studio where all the magic happened. Som modestudent kan jag säga att just den här biten var fantastisk - att få se stället där en så stor modeskapare inspirerats och kreerat fick håret att resa sig på armarna. Att inte behöva trängas med en miljard andra människor när man gör detta (det hade aldrig fått plats!) gör upplevelsen ännu finare. Du känner dig speciell!
Yves Saint Laurent - den gängliga killen från Algeriet som tog Paris med storm
Yves växte upp i Oran, i Algeriet med franska föräldrar och visade tidigt tecken på att han älskade kläder. I en dokumentär om Yves (som går att se i bitar på youtube) berättar hans mor om hur han gjorde om ett plagg vid tre års ålder. Vid 14 års ålder hade han en dag suttit vid matbordet och sagt att hans namn skulle stå i guld på Champs-Elysée och ritade designs till påhittade kunder och förde anteckningar om hur mycket de kostade. Vid 17 års ålder flyttade Yves till Paris för att börja på Chambre Syndicale och han skrev till dåvarande chefredaktören på Vogue i Paris, skickade med sina skisser och bad om råd. Chefredaktören fann dem helt enastående och kom sedan att introducera Yves för Christian Dior där Yves tränades upp och senare tog över vid blotta 21 års ålder efter Diors hjärtattack i oktober 1957. Och resten är historia.
Under sin tid var han drivande i mycket, men är kanske mest känd för att ha introducerat safarijackan, smokingen för kvinnor och som den förste designer att använda women of color som mannekänger. Idag tänker kanske inte gemene man på vad Yves åstadkom under sin tid, men han var den förste levande designern som förevigades med en utställning på MET museum i New York - så viktigt var hans inflytande!
Han använde också mycket referenser från Nordafrika där han växt upp och han och hans livskamrat Pierre Bergé (som också är en av nyckelspelarna till YSL:s framgång och som gick bort bara några veckor innan muséet öppnade) hade även hus i Marrakech, jardin Majorelle där många av hans kollektioner kom till. Där hängde även dåtidens kändisar som Rolling Stones och Andy Warhol.
Kreativitet, flärd och regler som bryts
Yves Saint Laurent var en man med ett extremt öga för detaljer. I utställningsvideos berättas om hur han bad skomakaren ändra på skosiluetten en millimeter - och det gjorde hela skillnaden enligt skomakaren. Han var även väldigt duktig på accessoarer och stod för hattarna och smycken tillsammans med sin musa Loulou de la Falaise.
Hans många klänningar som inspirerats av konstnärer är också ikoniska; Matisse, Picasso och Mondrian finns alla tolkade i YSL-klänningar.
Ja, som ni förstår kan jag verkligen rekommendera en tur till Yves Saint Laurents museum i Paris! Ni kan förbeställa biljetter här om ni inte är sugna på att vänta i tre timmar (men ni får nog vänta lite ändå; det såg ut att vara en kö som tog sin lilla tid även för dem). Öppningsutställningen pågår fram till September 2018.