Köpenhamn är ett favoritresemål. Enkelt att ta sig till och från, ändå stark känsla av utomlands och framförallt väldigt inspirerande. Jag har samlat ihop några snabba tips för den som inte varit där på ett tag.

Hotell

Jag har varit i Köpenhamn två gånger i år, en gång privat och en gång med jobbet. Båda gångerna bodde vi på Hotel Danmark, som har ett ypperligt läge nära Glyptoteket och tågstationen och fräscha rum. Det är nyrenoverat och tillhör gruppen Brochner Hotels, samma grupp som SP34 som vi bodde på för fem år sen. Hotel Danmark har också happy hour där de bjuder på husets vin mellan 16-18 och toppenfrukost.

Jag kan även rekommendera Hotel Coco, det ligger lite västerut om centralen istället. Mer av ett designat hotell med en mycket fotovänlig lobby. Vi har även bott på Axel Guldsmeden som ligger ännu närmre centralen, men då fick vi ett rum ut mot gatan och just den helgen var det enormt mycket stök utanför. En vän tipsade om att det lyxigare hotellet Skt Petri ibland finns med på Secret Escapes, något att hålla ögonen öppna efter.

Mat/vin

Båda gångerna i år åt jag på Admiralegade 26, en restaurang med fokus på grönsaker och otroliga viner. Första gången lunch och andra gången en set menu som båda var att rekommendera. Fantastiskt duktig personal, och vackert inrett med danska klassiker.

När jag var där med jobbet gick vi även till Den lille blå vinbar, ett ställe som min foodie-vän Marlene hade luskat fram. De fokuserar på österrikiska naturviner och settingen var perfekt - en solig liten vägg i maj med ett glas mörkt rosa rosé. Det är samma ägare till Admiralegade 26, Den lille blå och Ved Stranden 10.

Vi åt då även på Esmée, en ganska fancy restaurang i Nyhavn. Det är alltid kul med satsig inredning, just den här kvällen var det mycket sorl och kanske ett ställe man går till mer om man är ute efter puls än att höra vad grannen säger. Maten var dock fantastisk, likaså drinkarna.

När jag och Oscar var där nu i september åt vi på Oysters & Grill i Norrebro. Här var känslan av kvarterskrog, med fokus på havets delikatesser. Väldigt gullig personal och återigen gott vin. Fullsatt, så att boka bord är att rekommendera.

Vi skulle även ha ätit lunch på Frank, men då hade vi ätit menyn på Admiralegade 26 kvällen innan och var sååå mätta. Istället för ännu en meny blev det en fantastisk Ribbenstegs sandwich från Slakter Lund i Torvehallarna istället. Perfekt om man är lite, lite bakis. Ett annat bakistips är också burgarstället Gasoline Grill som vunnit pris för sin hamburgare.

Ett sista tips är Hija de Sanchez i Kødbyen. Autentiska tacos, smakar precis som i Mexico!

Nej allra sista tipset blir förresten ett frukosttips: Granola, för den som är sugen på att ge sig ut och testa något annat än hotellfrukost. Väldigt gott!

Kultur

Stan kryllar av museum. Den här gången gick vi in på Thorvaldsens museum, då vi gått förbi och sett att en ny utställning nyligen varit invigd. Sicken tur! Utställningen med Sean Scully var fantastisk, en utställning som anpassats efter området där verken skulle ställas ut. Thorvaldsens är ett museum tillägnat skulptören Bertel Thorvaldsen och är fyllt av hans konst och skulpturer, samt hans samlingar av antika och förantika föremål. Så museét i sig erbjuder enormt mycket att titta på. Biljetten in dit gäller även för Nikolaj Kunsthal (en konsthall i en gammal kyrka ett stenkast därifrån) och Köpenhamns museum. Mycket kultur för pengarna!

Glyptoteket bör man som inte heller missa, ett museum grundat av ägaren till Carlsberg som lyckats bygga upp en av dåtidens största konstsamlingar. Det är känt för sina marmorskulpturer och sin vinterträdgård.

I staden finns också många gallerier, Etage projects är en favorit.

Shopping

Det blir alltid ett besök på Hay House, flagshipbutiken för Hay när jag är där. Möbelbutiken Paustian får man inte heller missa, belägen i en gammal pampig bank. Stilleben är en inredningsfavorit, för typiska färgglada danska prylar. Holly Golightly, kanske mest för fönstershopping och inspiration och floristen Tableau som även har en del inredningsobjekt. Norrmann copenhagen för mer inredning och Another Nué för high end-kläder. Det finns även massa vintage i Köpenhamn, men det får bli sin egna lilla guide.

Hoppas du har fått en del tips!