Den här månaden har jag ju haft mer tid över att spendera på projekt och lyckades göra klart ett bidrag till månadens Monthly Makers tema: växter! Monthly Makers är ju ett konstnärligt DIY-nätverk där alla kan delta. Varje månad får man ett tema att skapa utifrån och jag bestämde i januari att jag ville göra kläder på de teman som kommer ut under årets 12 månader. Hittills har jag kunnat bidra med 3 kreationer på 6 teman, något jag ändå får tycka är godkänt med tanke på hur lite tid jag haft under studieåret.

Och här är så månadens bidrag, på temat växter. Jag visste att jag ville göra något med peplum då jag först associerade temat med blommor och jag tycker att peplumformen påminner om en blommas kronblad. Jag gjorde ju en fransk lilja-klänning tidigare i våras som nog också hade kvalificerat in på temat men nu blev det en lite friare tolkning av blommor. Valet föll på ett blått ribbat tyg jag hittade i ge bort-lådan på skolan. Gratis är gott!

Processed with VSCOcam with hb1 preset

Jag utgick från mönstret jag gjorde till toppen som tillverkades i januari och ändrade insnitten (de på bilden är alldeles för långa) och urringningen till en v-ringning. Sedan förlängde jag mönstret (med baksidan av julklappspapper haha) och breddade runt höften och mätte omkretsen längst ner. Sedan vek jag en stor bit blått tyg och måttade ut klänningens omkrets delat på fyra i en fjärdedels cirkel runt hörnet av tyget och bestämde hur lång peplum jag ville ha och klippte till tyget. Jag var lite för trött för att fota allt detta men ni hittar en tutorial på en enkel cirkelkjol med samma princip här.

Processed with VSCOcam with hb1 presetTyget var inte särskilt lätt att ha att göra med, det blev skrynkligt superlätt och fläckades av vatten när jag strök det. Så jag valde att fodra peplumkjolen med vliselin för att ge det mer stadga åtminstone. Sedan när jag sytt ihop alla delar var det bara att sy alla endings för hand då jag ville ha osynliga sömmar.

Men trots att jag varken hade en riktig sax eller mina älskade stryk-och-färgen-försvinner-pennor eller ens ett bord att hålla till vid (golvet var min vän) hemma i Sverige så fick jag ändå ihop en klänning och dessutom i god tid innan bröllopet! Blev himla nöjd ändå. Vad tycker ni om den? 🙂

Processed with VSCOcam with hb1 preset

 Väskan är syrrans från H&M, skorna är JW Anderson x Aldo, läppstift Chanel

Translation: I managed to participate in Monthly Makers this month, I made a dress on the theme flowers with a peplum skirt part. Peplums remind me a bit of flowers. I managed to sew it while in Sweden without my usual tools and finished it good time before the wedding when I wanted to wear it so I was quite pleased with myself 😀 What do you think?