Historien om hur månadsmejlet The Art of Slow Living kom till

Omvänd kulturchock

Efter att ha flyttat hem till Sverige efter fem år utomlands så blev det en liten chock att komma tillbaka till landets kalla klimat. Paris, Luxemburg och Florens där jag bott det har alla mildare klimat på vintrarna och kortare höst och vinter. Mörkret som infinner sig någonstans i november och inte släpper taget förrän i februari gör också sitt till. Tidigare har jag bara längtat förbi de här månaderna, fokuserat på att överleva men inte leva.

Pandemins tvingande kraft att ta en dag i taget

Strax efter att vi flyttat hem och just kommit till ro kom pandemin. Med den blev det omöjligt att längta till något konkret - när skulle det egentligen ta slut? Vi tog vår tillflykt till landet. Vi hade bil och min familj hade en stuga vi kunde låna och bo i. Våren kom, sommaren kom, de var inte som förut men jobbet hemifrån eller i den här lilla stugan gjorde att vi märkte av årstiderna mycket mer. Glada nyheter lös med sin frånvaro men något annat som också lös var de gula påskliljorna i rabatten och rapsen på fältet. Det blev en crash course i att leva här och nu och uppskatta det lilla.

Att lära sig tycka om till och med Januari och det nya livet på landet

En kall och mörk höst och vinter i pandemins tecken lockade inte alls. I vanlig ordning tog jag till mitt botemedel mot allt: listor. Vad kan man se fram emot att göra i höst? Vad är riktigt njutigt att göra i november? Parallelt med detta renoverade vi vårt hus på landet som i år står. Det finns alltid något med ett hus och trädgård att göra, under årets alla månder. Här kan man känna årstiderna i sig och glömma bort avsaknaden av glada nyheter. Det resulterade i en idé om att få ned mina listor i skrivform, att samtidigt dokumentera ett år med huset och att ge vidare det jag sökt fram som gör att t om januari kanske känns lite härligt. En typ av slow living album med månatlig inspiration som ska mata själen, allt för att tycka om livet här och nu. Inte sen.

Till min hjälp har jag utöver mina listor ett bibliotek av bilder med minnen från tidigare månader och en uppsjö av tidningar, guider, böcker och personer som frikostigt delar med sig av tips. Jag gör mycket research i mitt jobb och då dyker tips upp som skrivs ned. Tips om konst, skapande, pyssel, inredning, mat, resor, ledighet, hälsa, work life balance - ja allt som hjälper till att leva ett gott liv. Det hoppas jag kunna förmedla i mitt mejl The Art of Slow living. Du kan prenumerera här.

 

Jag är också en nystartare av rang och har därför bestämt mig att det blir 12 stycken mejl. Ett projekt med ett tydligt start och slut. Heja gärna på mig här på mitt instagramkonto och känn dig välkommen att önska tips till olika mejl och månader.