När en ny säsong är i antågande sköljs vi över av alla modekampanjer och tips på måsten för att förnya garderoben. Då kan det vara skönt av flera skäl att veta vad som är ens grundstil, och därför stå kvar trygg istället för att springa iväg på första bästa infall. Det ÄR oerhört lätt att halka dit, att komma hem med ett felköp. Ibland är det till och med nödvändigt att köpa något helt annorlunda. Annars blir det tråkigt. Men den här grundstilen är det skönt att ha pejl på, så att både miljön och plånboken inte påfrestas i onödan. Här kommer några tips som du kan ta hjälp av:

Shoppa för säsong och inte för tillfället

Det här tipset är från stylisten Dione M Davis, en stilikon i sig. Hennes föräldrar lärde henne att shoppa för säsong, att inte shoppa i panik. Inget bra kommer ur det. Och nog är vi många som kan skriva under på att man i panik letat efter något att ha på en fest, hittat något sub par som sen hängt med men inte kommit till användning igen. Jag brukar föra en lista över saker som jag behöver inför en säsong. Där finns oftast mer praktikaliteter men ibland också något jag känner att jag saknar i min basgarderob eller något nytt som kittlade till. Det får ligga där och marinera. Jag har t ex i flera år haft perfekta loafers och perfekta svarta ballerinaskor på den listan.

Skriv ned material du trivs i

Det är toppen att skriva ned vilka material du trivs i och som du gärna återkommer till i garderoben. Jag har hört en del säga att viskos är fruktansvärt för att det skrynklar och krymper så när man tvättar det men personligen tycker jag att viskos t ex är tusen gånger bättre än polyester. Jag säger direkt nej när det är en ulltröja med polyamid eller polyester i. Det kommer noppa på direkten, och inte ullnoppor (som också uppstår!) som är lätta att kamma bort. Ta för vana att direkt ta en titt på materiallappen eller produktbeskrivningen när du shoppar, och läs på om material. Här finns en enklare översikt om materials påverkan från Sveriges konsumenter.

Ha koll på vilka färger du trivs i

Denna kan vara lite klurig, men oftast har man en god känsla för vilka färger man oftast använder i sin garderob. Jag tenderar att använda mycket neutrala färger, ofta svart och sällan starka färger eller prints. Frontprint gillar jag, eller svartvita grafiska all over prints. Skriv ned vad du trivs i. Om du vill testa en ny modefärg rekommenderar jag att köpa en liten accessoar eller en lite billigare trikåvara först för att se om du verkligen gillar den och upplever att du passar i den.

Vilken del av din kropp är din favorit? Bär kläder som framhäver den!

Det här är ytterst personligt men ack så viktigt. Vi har alla olika favoritdelar av oss själva, som vi är trygga med att visa upp. Kanske du har långa ben? Bär långa byxor som framhäver din längd! Personligen tycker jag att bara ryggar är fint, men cropped känner jag mig inte sugen på. Då fokuserar jag på det som jag vill framhäva med kläderna istället.

Vad är dina stiladjektiv?

Stiladjektiv är ett tips från Tibis grundare Amy Smilovic. Tips nummer ett är egentligen att följa henne, hon delar med sig av otroligt mycket tips och inspiration kring personlig stil och hur de tänker på Tibi. Tips nummer två är att tänka ut adjektiv kring vad man vill förmedla. Hennes är Classic, Modern, Chill. Dessa tre ska alltid finnas med i hennes outfits, annars känner hon sig inte som sig själv. Hon tolkar dessa ord på olika sätt och det blir enklare för henne att hitta kläder som passar hennes stil.

Gör en stilmoodboard för säsongen

Jag har en pinterestboard att spara stilinspiration på. Där pinnar jag outfits jag ser som jag vill testa eller looks från catwalken jag blir sugen på. Jag delar upp den i säsonger och i transeasonal för att underlätta för mig själv. Inför varje säsong kör jag ett race, lägger till lite bilder och ser om något ändrats i min stil eller vad jag vill lägga till. Jag har gjort så i ett par år nu och många av bilderna jag pinnade förra eller förrförra året känns fortfarande rätt för mig.

Inventera garderoben inför en ny säsong

Kanske att du packar ned vissa plagg när det är säsongsbyte och det är dags att ta fram höstens kappor, ulltröjor eller sommarens klänningar och stråväska. Häng fram ALLT på en klädstång och syna garderoben. Vad har du inte använt så mycket och vilka hål ser du? Det blir tydligt vad som är din stil och inte. Passa på att ta hand om garderoben och laga, färgas om eller sälj av det som inte använts. När jag gör denna övning landar jag i att jag har otroligt mycket i min garderob redan och det hjälper mig att hålla mig ifrån att shoppa nytt. Det är också ett toppentillfälle att testa nya kombinationer och på det sättet förnya sin garderob.

Fota av när du är nöjd med din outfit

Sista tipset i detta megalånga blogginlägg - se till att fota din outfit du är nöjd med och lägg det i en dedikerad mapp på din telefon. På så sätt får du över tid ett bibliotek med din stil som du enkelt kan plocka ifrån när du är stressad eller inget känns bra i garderoben!

Hoppas att tipsen hjälper - om du har något mer så dela gärna med dig!