Vet ni vad, äntligen fick jag tummen ur och testade ett granolarecept jag velat göra i kanske två år? Japp, det skulle till en helt obokad helg i ett stormridet januari för att det skulle bli av. Men ändå värt väntan! Det här receptet från ingen mindre än frukostkungen Fredrik Bille Brahe går inte av för hackor. Eller ska jag säga granolatekniken? För receptets råvaror följde jag inte riktigt, men det viktiga är olivoljan och honungen som ska kokas upp och hällas över hela gottet.
Perfekt recept om man också passar på att tömma förråden nu i januari, ta det som finns hemma! Jag hade i:
4dl havregryn
1,5 dl grovhackade valnötter
1dl hasselnötter
Två matskedar chiafrön
En dl riven kokos
en halv tesked bourbonvanilla-pulver
En halv dl olivolja
2,5 matskedar honung (ekologisk på burk från min moster, hur coolt!)
Rejält med kardemumma överpudrat.
Enklaste gör såhär:
blanda alla torra ingredienser på en plåt. Koka upp olivoljan med honungen. Skeda sen över blandningen över plåten. In i ugnen på 175 grader i fem minuter. Ta ut och rör om och kör in i minst fem till, eller tills du tycker den är lagom gyllenbrun. Låt kallna på plåten och häll upp i burk. Godare än köpegranola!
I övrigt har vi inte gjort så många knop. I fredags åt vi gott på italienska restaurangen Adria med Carro och Mattias, i går granola, promenad till biblioteket och lån av några fina böcker (alltså låna böcker! Alla måste göra det mer! Det kommer bli ett eget inlägg om guldklimpar man kan hitta på Stockholms stadsbibliotek tror jag.) Idag har jag ritat upp inredning för vårt hus och jobbat lite. Är inte riktigt än i flowet efter lång ledighet så för min egen sinnesro skull blev det lite söndagsjobb. Mest trendspaning på wgsn dock, vilket alltid är intressant.