Journal

Slow cooking Sunday

Alla som känner mig vet att jag är ganska dålig på att laga mat. Jag tycker helt enkelt inte att det är så roligt. Men det är just därför det uppfanns en crockpot. Man bara slänger i det man råkar ha i kylen och TADA, man får detta:

Anyone who knows me would say I’m not that into cooking. I am actually very poor at cooking. BUT, that is why the crockpot was invented. Just toss everything you have in the fridge into the cooker and TADA, you get this:

chicken_crockpot

Såg detta recept på Buzzfeed för ett tag sen, och det passade ypperligt i dag när kylen var supertom så när som på öl, en gammal burk tacosås och lite fryst kyckling. Såå, här har ni ett inlägg om när jag lagar mat! (Lovar att det inte kommer hända igen)

Saw this recipe at Buzzfeed a while back, and today when the fridge was super empty but I luckily had some beer, frozen chicken and forgotten jar of salsa it suited perfectly. So that is why I am posting a blog about food I’ve actually cooked myself. (Rest assure it will not happen in the near future again.)

P1010478P1010475Ner me’t i crockpotten bara!

And into the crockpot it all went!

P1010479Och så här ser det ut efter 3,5 h på hög värme. Enligt receptet skulle man ta isär kycklingfiléerna efter 3 timmar och köra igång den i ytterligare 30 minuter. (Jag vet inte varför, du har med en novis att göra här)

And this is what it looks like after 3,5 h on high in the crockpot! According to the recipe you should shred the chicken after 3 h and then let it cook for another 30 minutes. (Please don’t ask me why, I really don’t know.)slowcooking_chicke_crockpotOch sen adderar man bara göttigheter man vill ha till! Under tiden som det kokade på var jag ute och handlade creme fraîche, sallad, körsbärstomater, majs och lite fetaost. Perfekt för lata bakissöndagar!

Just add whatever goodness you like. I had creme fraiche, salad, cherry tomatoes, corn and some feta cheese (yes, I went to the grocery store while it all cooked, otherwise it would have been a pretty one-sided dish). Slow cooking is purrrfect for hungover lazy Sundays. 

Linnéa’s birthday party

Igår firade vi Linnéas födelsedag hemma hos henne. Hon och hennes kille hade dekorerat lyan så himla fint med födelsedagsgirlanger och förberett massa god mat och drinkar. Jag var otrevlig och tvingade folk posa för bilder. Några blev dock ganska fina!

Yesterday we celebrated Linnéa’s birthday at her place. She and her boyfriend had decorated their flat in lovely birthday decor and prepped some really good food and drinks. I harassed everyone by taking pictures. Some came out quite nice though!me_favorite_lippencil_narsSom en liten notis innan vi börjar bildregnet: en före-bild på mig i min läppenna från NARS. Älskar’n! Kan inte rekommendera den tillräckligt ofta.

As a side note: A pre-party snap of me, wearing my favorite lip pencil from NARS. Can’t recommend it enough. Now, to the party pics!linneas_birthday_meatEn bricka fylld med godsaker från öl- och whiskeymässa som Linnéa hade besökt dagen innan.

A tray filled with goodies from the Beer and Whiskey fair Linnéa visited yesterday here in Gothenburg.linneasbirthday Linnea_birthdaygirlDet vackra födelsedagsbarnet!

The beautiful birthday girl herself.linnea-deepfocusHär i djupt öppna-presenter-fokus.

In deep focus opening gifts. linneas_birthday_peepsLinnéa’s crew.

linneas-musicquizDet var också musicquiz! Mitt lag kom tvåa. Det kändes okej. Jag var ända snabbast med att gissa rätt på R Kelly och The world’s greatest.

There was a music quiz! My team came second. That’s ok, I guessed R Kelly and The world’s greatest faster than anyone else at least.  quizz

kitchen_partyTraditionell köksfest. Hur fab är inte den där drinkbrickan?

Traditional kitchen party delegation. How fab is that drink tray? tap_drinkDet fanns även en gudomlig bål.

There was also a tapped container filled with delicious stuff.

marängswissFolk köar för den godaste desserten människan någonsin uppfunnit: Marängsviss!

People lining up for the most yummy dessert ever; Eton mess! dessert  marängswiss-yumSom Homer Simpson hade sagt: Mmm.

A loud Homer Simpson “Mmmm” on this one.hiphiphurrayOch ett sista HIPP HIPP HURRA för världens bästa Linnéa, tack för en så himla mysig fest!

And a last HIP HIP HURRAY for loveliest Linnéa, thank you for a magnificent birthday bash!

Throwback Thursday

Igårkväll åkte jag direkt från flygplatsen för att möta upp Julia och Ina, två av det bästa Göteborg har att erbjuda. Vi fikade på stan och började snacka om sommaren som ska komma. Det kommer bli så grymt! Sommaren kickas igång med Summerburst återigen för vår del. Jag längtar så jag spricker. Dagens tillbakakastartorsdag kommer från maj förra året. Jag och Julia gick på invigningen av nya Scandic rubinen och hade aproligt. Jag bar en balklänning från Gina Tricot och var överdressad till max. Älskar att vara överdressad. Kom igen nu sommaren, vi väntar på dig!

Last night I went straight from the airport to meet up Julia and Ina, two of the best girls Gothenburg’s got to offer. We started talking about the summer that will come, and damn it’s gonna be goood! We’ll kick off the summer in May with Summerburst. Today’s throwback is from May last year when me and Julia was at Hotel Scandic Rubinen’s grand opening. We had tons of fun and I got to wear a prom dress (yes I was a tad overdressed). Can’t wait for summer to begin!

Pics: Dino Soldin:

sandra sandra_white julia_sandra_rooftop

Bye Luxemburg

Sista kvällen i Luxemburg firades av med Prosecco och sushi på balkongen i kanonväder. Jag försökte njuta så mycket som möjligt och mer foka på känslan av att sitta där med någon man tycker så mycket om och prata om allt och inget istället för att tänka på att det dröjer en månad. Men det kommer gå fort. Idag ska dagen spenderas på Köpenhamns flygplats, det går tyvärr inga direktflyg och stoppet är på 3 h. Kommer sakna den här utsikten då!

Last night in Luxemburg was celebrated with Prosecco and sushi on the balcony. The weather was fantastic yesterday. Flying home today, spending the day at Copenhagen airport (3 h stop) and back to Gothenburg tonight. Will miss this view! See you in a month. 

Fashionary sketch book – latest influence

När vi var i London så lyckades jag lägga vantarna på en mycket efterlängtad skissbok från Fashionary. En så himla fiffig liten bok fylld med det absolut viktigaste en kläddesigner kan behöva. Nästan halva min utbildning finns däri, om än extremt kondenserad. Det största pluset är dock de förprickade dockorna. Det gör hela processen att rita styles så himla mycket smidigare och snabbare. Önskar att jag hade haft detta som hjälpmedel när jag jobbade som designer och åkte på leverantörsresor och behövde skissa snabbt. Nästa gång är jag i alla fall redo!

When we were in London I managed to lay my hands on a Fashionary sketch book – a sketchbook filled with all the necessary information a fashion designer could need. It’s almost half of my education in really condensed information in there. The big thing is that it has really handy sketch pages with posture dolls in dots, ready to be filled out the way you want them. This saves a lot of time and is such a smart tool! I wish I had that when I worked as a designer and did trips to suppliers and had to do fast hand sketches.fashionary_sketches fashionary_posture fashionary_wovenDet finns en sektion med poser, kroppsmått, standardstorlekar, ett klädbibliotek, knappstorlekar, tvättlappar, sömmar och stickningar, bloggar, typsnitt, förkortningar, modevisningsscheman – ja typ allt! Så sjukt värt de tjugo pund jag betalade för den. Ser fram emot att använda den. Kolla in de här vackra skisserna folk har gjort med detta som hjälp.

It has a posture section, a body measurement section, standard sizes, a clothing library, button sizes, care labeling, seams and stitches, fashion blogs, typefaces, abbreviations, catwalk schedule – yes pretty much everything. So worth the 20 quids I payed for it. Looking forward to using it! Take a look here if you want to see some beautiful sketches people have created with it!

Weekend in Luxembourg

Den gångna helgen här i Luxemburg startade i fredags med en mycket trevlig AW med Oscar och hans vänner. Vi satt i solen på en bargata och drack cremant, den luxemburgska versionen av champagne.

This weekend in Luxembourg started of with a nice AW with Oscar and friends. We went to the bar street Rue des marché aux Herbes here in Luxembourg and took a few glasses of cremant, the Luxembourgish version of champagne.

sandra_perra

I took a selfie before heading out, together with Pärra the seagull.grund_luxembourg

Efter våra glas tog vi hissen ner till Grund (himla smidigt med en hiss mellan citykärnan som är belägen högt uppe och stadsdelarna som ligger i ravinen) ett supermysigt område med restauranger och barer.

After the cremants we took the elevator (yes, they have an elevator between the high city and the city en bas, very handy) to Grund. A very cozy area in Luxembourg with a few restaurants and bars.

white_pizza_restaurant_bosso

Ett litet suddigt kort på min pizza på restaurang Bosso. Sjukt gott, istället för tomatsås så använde de typ crème fraîche som bas.

A little blurry pic of my white pizza at restaurant Bosso. It was super, instead of tomato sauce they use crème fraiche as base.

castle_vianden_luxembourg

På lördagen gjorde vi en utflykt till Vianden, ca 40 minuter utanför Luxemburg city, som stoltserar med ett slott! Jag var lite sen med kameran, men vyn när man kom runt bergskrönet och den lilla byn bredde ut sig med ett stort slott på en kulle i mitten var ganska fantastisk.

The next day we went on a roadtrip to Vianden, a small village about 40 minutes outside of Luxembourg. They have a castle! I did not manage to capture the whole view, but it’s pretty spectacular when driving around a corner and all of a sudden TADA, a valley appears with a big castle on a mountain (or big hill) in the middle.tower_vianden_chateauDet kan dateras så långt bak som 1090 e Kr och byggdes på fram till 1700-talet varefter det förföll. Men staten förvärvade det och byggde upp det igen på 1900-talet.

It’s been around since the 11th century, but was pretty much ruins in the early 20th century, so the state of Luxembourg bought it and rebuilt it.

chateau_viandenknight_chateau_viandenKomplett med riddare!

Complete with Knights. (Who didn’t say ni though.)oscar_vianden_castleOscar hänger i kapellet. Mitt fokus blev inte superbra på den här bilden.

Oscar hanging out in the chapel in one of the towers. village_viandenStaden är så himla pittoresk! Vi ångrar lite nu att vi inte stannade och åt.

The village is super picturesque. Can really recommend it for an outing!flowers_viandenPå hemvägen stannade vi på en jättefin trädgårdshandel. Oscar köpte lite jordgubbar till balkongen.

 On the way home we stopped at a lovely garden center where Oscar bought some strawberry plants for the balcony.
fleurs_vianden växthus_vianden
Efter det så åkte vi och storhandlade på Auchan här i Lux. Alltså bara det i sig var en jäkla upplevelse. Den största matbutiken jag har varit med om, de hade till och med en bar vid vingångarna (större än systemet!) och personalen hade rullskridskor för att ta sig runt snabbare. Helt sjukt.

And then we went grocery shopping at Auchan here in Luxembourg. That itself was an experience, the biggest supermarket I’ve ever been to with such varieties and everything you could think of. The staff had roller-skates to move faster between the departments.insprängt_husNästa dag var vi ute och promenerade i nästan två timmar. Vi gick på en marknad och åt italiensk glass i solen. Gick runt i ravinerna och sen upp igen. Det är så himla vackert!

The next day we were out and about in Luxembourg for almost two hours, visiting a local market and eating Italian gelato in the sun. Walking in the ravines surrounding the city and then up again.lux_hus ravin_lux promenad_luxenbourgSammantaget så är Luxemburg en jättemysig stad, lite knasig i sin mix men erbjuder en upplevelser som inte går att finna var som helst. Kul att få upptäcka! Ikväll ska vi gå på bio med Karl och Anna, som också har flyttat hit från Sverige. Ha en fin start på veckan!

All in all Luxembourg is a quaint city, it’s a little odd in its mix but offers experiences in unexpected ways. Tonight we’re going out to the movies together with Karl and Anna, who moved here too from Sweden. Wishing you a happy start of the week!

Monday Motivation

if you never try, you will never know

Hello Monday! I must say this Monday was a little harder than usual. Since I started studying again Mondays have really not been a problem because I am ruling my own schedule. But today my throat was sore, my body ached and in two days I’m leaving Luxembourg (and Oscar) to fly home. And I’m still waiting for an answer from PCA about my application for this fall. So nervous! But anyways, that was the subject of my monday motivation. I really tried (my best) applying to PCA and whatever the consequences may be at least I had the guts to try. Sometimes you just stop at the “I would like to do this” and not doing it, so patting myself on the back for at least giving it a shot!

But it would be just terrific if I could have a positive answer right now, thank you very much 😉

Will do a post about the past weekend and Luxembourg today, keep an eye out!

Afternoon Tea at Brown’s hotel London

En av de starkaste ljusglimtarna från förra helgens Londonresa var definitivt Afternoon tea på Browns hotel. Det var första gången för Oscar och jag har gått några gånger förut, men aldrig på ett sånt här ställe. Det är här urmodern för alla afternoon teas som någonsin skapats. Brown’s hotel är nämligen Londons första hotell och det märktes att de druckit en och annan köpp te i det där huset. Jag valde den klassiska versionen av afternoon tea och Oscar tog Teatoxen, en nyttigare detox variant. Den klassiska versionen hade allt, finger sandwiches, de mjukaste, godaste scones jag någonsin ätit (med clotted cream och strawberry preserve, här heter det inte jam) och små minibakverk. Teatoxen var en nyttigare variant med lågkolhydratsmackor, färsk frukt och osötade små efterrätter. På detta fick vi välja varsin tårtbit från tårtvagnen, snacka om matkoma.

A highlight from last weekend’s trip was definitely the Afternoon Tea at Brown’s hotel London. It was Oscar’s first afternoon tea and I’ve had a few before but nothing like this. This is the mother of all afternoon teas ever created. Brown’s hotel happen to be the first hotel ever in London, so it’s safe to say that they’ve done this a couple of thousands afternoons before.  I took the classic afternoon tea and Oscar the teatox (yes, amused of the pun on detox) and then we shared. The traditional tea consisted of finger sandwiches, the best effing scones we’ve ever had (with clotted cream and strawberry preserve) and sweets. The teatox was very low in carbs and sugar with a lot of fruits and vegetables. On top of this we got to choose a cake from the cake trolley. Talk about food coma.

browns_hotel_LondonDen stora entrén. Här har en och annan dignitär huserat och filifiserat. T ex Ruyard Kipling, han passade på att plita ner sin Djungelboken här och de har till och med sparat hans skrivbord där han skrev den.

The grand entrance. Imagine how many dignitaries have passed through these doors. Among them Rudyard Kipling who wrote his Jungle Book here (there’s a suite named after him, where they even kept the desk he sat at).

afternoon_tea_interior_brownshotel

oscar_afternoontea_browns “Låtsas som att jag inte tar en bild just nu.”

“Pretend I’m not taking a photo of you.”scones_afternoontea_browns De mest ljuvliga scones världen skådat. De smälte i munnen.

The most delicious scones evah. Melted in the mouth.scones_brownssweets_browns_afternoontea fingers_sandwiches_tea teatox_brownshotel_londonThe teatox .teatox_fruit_browns

finger_food_teatoxbrownshotel_tea_servingServicen var fantastisk, vår servitör kom och fyllde på var tionde minut.

The service was excellent, our waiter came and refilled the tea every 10 minutes.live_piano_afternoontea_brownsOch de hade en egen pianokille!

And they also had a piano man!tea_set_silver_brownshotel

sandra_brownshotelVäldigt mätt och glad där bakom tekoppen. Ett hjärtligt tack till Brown’s för en häftig upplevelse!

Very full of food and happy behind that teacup. Thanks Brown’s hotel for a great experience!

Dinner at Sketch

En favorit från Londonresan var verkligen restaurangen Sketch. Jag är en sån extrem sucker för allt där man kombinerar rosa och koppar, och här har vi en hel restaurang i det och med ett helt fantastiskt koncept. Såld innan jag ens var där. Sketch har faktiskt flera koncept i olika rum, så här såg det ut i The Gallery där vi åt. Sen finns det the parlour, the lecture room, the glade och the east bar och alla har var sitt noga genomtänkt färgschema.

One of the best stops on our London trip last weekend was the restaurant Sketch. I’m a hopeless sucker for anything pink and copper and here’s a whole restaurant in these colors plus a very well executed concept and excellent food. Sketch is actually a restaurant with multiple concepts, so the pink/copper/beverly hills kind of theme is in The Gallery. Then there’s The Parlour, the lecture room, the glade and the east bar, each of them with a different theme.

interior_thegallery_sketch gallery_sketch_ceiling david_shrigley_gallery The gallery är passande nog fyllt med tavlor från konstnären David Shrigley. Hans stilistiska svartvita teckningar blir effektfulla till den mjuka sammetsinredningen.

The gallery is filled with David Shrigley’s art. It’s a sharp contrast to the soft pink velvet seats.oscar_sketchOscar kollar in menyn.

Oscar checking out the menu.menu_sketch_galleryEn pop-out meny dessutom! Älskar även pop-up böcker, är det någon som flörtar med mig här?

 A pop-out menu at that! I love pop-up books. Somebody’s clearly flirting with me.gallery_sketch_champagne_blanc_de_blanc Oscar bestämde att vi skulle fira med Champagne. Jag höll med.

Oscar decided we should celebrate with a blanc de noirs Champagne. I concurred.

champagne_sketch_blancdeblacnsandra_sketch_cheersYay, bubbles!chantilly_lace_sketchJag tog en chantilly lace lobster bisque till förrätt. En liten bit av himlen! Oscar tog vit sparris som serverades kall. Inte jättesmickrande för rätten dock.

I had the chantilly lace starter with three kind of rice and very tasty lobster bisque. Oscar had white asparagus tips. Unfortunately they were served cold which didn’t do the dish justice in our opinion.fishandchips_sketch Man måste ju äta fish and chips i alla fall en gång när man är i London. Så vi provade Sketchs version. Det var givetvis nytänkande med matchstick potates och en springroll under och sååå gott!

One has to have fish and chips at least once when visiting. So we tried Sketch’s version. It was and updated take of course, which matchstick potatoes and a crunchy springroll underneath.

fish_and_chips_springrolldavidshrigelys_chinaTartar- och wasabisås i porslin som Shrigley designat.

 And some nice tartare and wasabi sauce! You could even buy the table wear that Shrigley had designed. I liked it.

sketch_pink_interiorlamp_sketch_london

Love the interior.

envelope_in_sandpaper

Notan i ett sandpapperkuvert. Bara konstigt och roligt.

The check in an envelope of sandpaper. Just funny and quirky.

Toaletterna är ju värt ett besök i sig. Ett stort fågelbo i mitten och toalettbåsen är äggformade. Helt briljant. Fågelkvitter i högtalarna.

The bathrooms are a complete joy too. A big bird’s nest in the middle and toilet stalls in the shape of eggs. Brilliant. Complete with birdsong in the speakers.

bathroom_sketch_birdnestegg_toilets_sketchbirds_hatching_toilet_eggs

Kolla in Sketchs hemsida här och läs mer om folket bakom konceptet här. Och se till att boka i tid!

Check out Sketch’s own site here and read more about the people behind the concept here. And make sure to make reservations in good time ahead.

H&M – long live fashion

Idag lanserar H&M sin senaste kampanj i ledet för att bli en mer miljövänlig spelare i modeindustrin. Kampanjen heter “Long live fashion” och innebär att du kan skänka dina uttjänta plagg på ditt närmsta H&M och få rabattkuponger för besväret. De är inte först med detta, bland annat Lindex har gjort det förut men H&M gör i alla fall en grej av det och pratar lite om det. Jag är jätteglad över att H&M börjar ta ansvar för ett mer cirkulärt och hållbart mode och hjälper konsumenten att återanvända plaggen så att de inte hamnar på soptippen. Jag kommer säkert använda mig av den här tjänsten.

Today is the day H&M launches their latest campaign in becoming a more sustainable player in the fashion industry called “Long live fashion”. From today you will be able to hand in clothes in any condition in most H&M stores and you will receive a coupon as a reward. This is not the first time we have seen the collecting of clothing, Lindex together with a range of smaller brands has done it before but H&M (unlike Lindex) actually put som effort in to marketing their campaign. I am very happy a big player like H&M starts taking responsibility and contributing to circular fashion and not just leave it up to the customer to make sure the clothes don’t end up in a landfill. I will most probably use this in the future.

Om du vil läsa mer kan du kika in här. Där finns också en FAQ.

Som en liten sidnotis bara: Svaret på frågan “Tjänar H&M pengar på de insamlade plaggen” känns lite väl präktigt. H&M skriver att de gör det minsann inte, och att alla intäkter kommer att ges tillbaka till våra kunder eller doneras till lokala hjälporganisationer och investeras i innovation för återvinning. Och man ba: tjena. Klart de tjänar på det, det kommer ge dem kunskap om hur de lättare tar sitt ansvar, det reflekterar på deras brand value och rabattkupongerna folk får i gengäld kommer ju att öka deras sälj. Men i vilket fall är jag som sagt glad att fler företag börjar inse värdet i materialet, att det inte bara ska slängas.

If you want to read more check it out here. They also put up a FAQ.

As a side note: I found the answer to the question “do H&M profit from the returned garments?” a little bemusing though. H&M states:

“No. Our revenues will be used to reward our customers, to make donations to local charity organizations and to invest in recycling innovation.”

Which sound veeery goodie two shoes to me, of course this is beneficial to them. Investing in recycling innovation will for instance help them take their full responsibility in the future, and the “rewarding our customers” will help them upping their sales when the customer returns. But still, props for taking responsibility H&M. Hoping more will follow in the competition of customers and actual fabric value. Remember: one man’s trash, that’s another man’s come up.